Από την 1η Φεβρουαρίου 2024, τίθεται σε εφαρμογή ο νέος εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, σύμφωνα με την τροποποίηση που πραγματοποιήθηκε με τον Ν.4611/2019.
Αυτός ο εν λόγω νέος εξωδικαστικός μηχανισμός, ο οποίος είχε αρχικά θεσπιστεί με τον Ν.4469/2017, καλύπτει τις οφειλές προς τράπεζες, φορείς κοινωνικής ασφάλισης, και το Ελληνικό Δημόσιο.
Προσφέρει στον οφειλέτη που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο απώλειας της κατοικίας του μέσω δημοπρασίας τη δυνατότητα να εισέλθει στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού και να αναστείλει τη διαδικασία αυτή.
Ωστόσο, για να επιτευχθεί η αναστολή της διαδικασίας, απαιτείται η καταβολή προκαταβολής, που ανέρχεται στο 10% του συνολικού ποσού της οφειλής. Επιπλέον, ο αλγόριθμος του εξωδικαστικού μηχανισμού τροποποιείται, και η οφειλή που προκύπτει από δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση υπόκειται σε μείωση έως και 28%.
Υπάρχει ειδική προστασία για τους ευάλωτους οφειλέτες, καθώς όταν ο εξωδικαστικός μηχανισμός οδηγεί σε πρόταση για τον οφειλέτη, ούτε οι τράπεζες, ούτε οι servicers, ούτε το δημόσιο μπορούν να την απορρίψουν.
Προκειμένου να εφαρμοστεί αυτός ο νέος μηχανισμός, ο ευάλωτος οφειλέτης πρέπει να πληροί συνολικά ορισμένες προϋποθέσεις, όπως το ετήσιο εισόδημα που δεν υπερβαίνει τα 24.000 ευρώ και η αντίστοιχη αξία της ακίνητης περιουσίας του, η οποία δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 180.000 ευρώ.
Αυτός ο νέος νόμος για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ανοίγει τον δρόμο για πολλούς ανθρώπους που δραστηριοποιούνται ως εγγυητές ή ως πρωτοφειλέτες σε συμβάσεις δανείων, για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, καθώς οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για να ενταχθούν σε αυτόν τον ευεργετικό νόμο είναι διαφορετικές από αυτές του πρωτοφειλέτη.
Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, η πλειονότητα των οφειλών που εμπλέκονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό αφορούν σε επιχειρηματίες, ενώ το 77% από αυτές αφορά χρηματοπιστωτικούς φορείς. Η πλειονότητα των αιτήσεων κινείται σε εύρος οφειλών μεταξύ 50 και 200 χιλιάδων ευρώ.
Τέλος, οι βελτιώσεις που εισάγει το νέο θεσμικό πλαίσιο αφορούν στην ενίσχυση της προστασίας των ευάλωτων δανειοληπτών, τη βελτίωση της διαφάνειας, τη διευκόλυνση των διαδικασιών του Πτωχευτικού Κώδικα, και την επιδότηση δανείων από μη τραπεζικούς φορείς.