Βελτιώνεται έως και κατά 28% σε σχέση με τώρα το ύψος του «κουρέματος» σε δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση. Διαβάστε περισσότερα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών…
Η Ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αφορά την εφαρμογή των ευνοϊκών ρυθμίσεων για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση που επιφέρει σημαντικές βελτιώσεις στον αλγόριθμο του εξωδικαστικού μηχανισμού. Με τις νέες αλλαγές, το ύψος του περιορισμού της οφειλής (γνωστό ως “κούρεμα”) σε δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση βελτιώνεται έως και κατά 28% σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση.
Με την ίδια απόφαση, ορίζεται σε 3% σταθερό επιτόκιο για όλες τις ρυθμίσεις οφειλών προς το Δημόσιο, τις Τράπεζες και τις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων, για ένα τριετές διάστημα. Προηγουμένως, το επιτόκιο για τα χρέη προς τους χρηματοπιστωτικούς φορείς ήταν euribor συν 2,5 μονάδες για εξασφαλισμένες οφειλές και συν 3 μονάδες για μη εξασφαλισμένες οφειλές. Επίσης, η εισαγωγή των αλλαγών στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των προσεχών ημερών.
Με την ίδια απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, δίνεται η δυνατότητα ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό σε πρόσωπα που κληρονόμησαν οφειλές προς το Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης από επιχειρήσεις που έχουν κλείσει.
Επίσης, ο νόμος 5072/2023 προβλέπει ότι η πρόταση αναδιάρθρωσης του χρέους των ευάλωτων οφειλετών, όπως προκύπτει από την εφαρμογή του αλγόριθμου του εξωδικαστικού, θα γίνεται αυτόματα και υποχρεωτικά αποδεκτή από το σύνολο των πιστωτών (τράπεζες και Δημόσιο). Επίσης, οι πιστωτές μπορούν να προσβάλλουν την πρόταση αυτή στα δικαστήρια μόνο εάν διαθέτουν στοιχεία ότι ορισμένες παράμετροι της αίτησης δεν είναι αληθινές.
Μέσω του εξωδικαστικού, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, πραγματοποιήθηκαν 12.025 επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών, συνολικού ύψους 4,36 δισ. ευρώ. Η μέση διάρκεια αποπληρωμής είναι 17 χρόνια για τις οφειλές προς το Δημόσιο και 18 χρόνια προς τις τράπεζες και τους χρηματοδοτικούς φορείς. Το μέσο κούρεμα οφειλών είναι 17,13% για το Δημόσιο και 27% για τις τράπεζες και τους χρηματοδοτικούς φορείς. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου 5072/2023, έως τις 31 Μαρτίου 2024, αναμένεται η ενεργοποίηση της ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας ενημέρωσης των δανειοληπτών από τους servicers. Οι ποινές για παραβάτες περιλαμβάνουν πρόστιμα έως 500.000 ευρώ, υποχρέωση διόρθωσης της παράβασης και ακόμα και ανάκληση της άδειας λειτουργίας.