ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ

Εξωδικαστικός Μηχανισμός
Ρύθμισης Οφειλών

Τί είναι ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών ;

Ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών είναι μια διαδικασία που διεξάγεται ηλεκτρονικά χωρίς την ανάγκη προσφυγής στα δικαστήρια. Μέσω αυτού του μηχανισμού, οφειλές προς θεσμικούς πιστωτές όπως χρηματοδοτικούς φορείς (δηλαδή τράπεζες και διαχειριστές δανείων), το Δημόσιο (όπως η ΑΑΔΕ) και φορείς κοινωνικής ασφάλισης (όπως το ΕΦΚΑ / ΚΕΑΟ) μπορούν να ρυθμιστούν. Επιπλέον, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης δανείων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Η ρύθμιση μπορεί να προβλέπει:

Α. Μερική διαγραφή οφειλών, με τις παρακάτω ποσοστώσεις:
Προς το Δημόσιο:

Έως 75% επί της βασικής οφειλής
Έως 85% επί των προσαυξήσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την ΑΑΔΕ και το e-ΕΦΚΑ
Έως 95% επί των προστίμων της ΑΑΔΕ

Προς τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων:

Έως 80% επί της βασικής οφειλής
Έως 100% επί των τόκων

Για να πραγματοποιηθεί η μερική διαγραφή χρέους, πρέπει να πληρούνται όλοι οι κανόνες και οι προϋποθέσεις που ορίζονται από το Ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο. Οι σημαντικότεροι από αυτούς είναι:

Να υπάρχει πραγματική οικονομική αδυναμία τόσο για τον οφειλέτη όσο και για τους συνοφειλέτες και εγγυητές του.
Η εμπορική αξία της περιουσίας του οφειλέτη, των συνοφειλετών και των εγγυητών του, να είναι μικρότερη από το ύψος της οφειλής.
 
Β. Κατόπιν της ενδεχόμενης μερικής διαγραφής οφειλής, το υπόλοιπο χρέος μπορεί να ρυθμιστεί σε ένα μακροχρόνιο πλάνο αποπληρωμής, όπως εξηγείται παρακάτω:

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης μπορούν να ρυθμιστούν σε έως διακόσιες σαράντα (240) δόσεις.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων μπορούν να ρυθμιστούν σε έως:
420 δόσεις για οφειλές φυσικών προσώπων που καλύπτονται ολικώς ή μερικώς από ειδικά προνόμια,
240 δόσεις για οφειλές φυσικών προσώπων που δεν καλύπτονται από ειδικά προνόμια και για οφειλές νομικών προσώπων που καλύπτονται ολικώς ή μερικώς από ειδικά προνόμια,
180 δόσεις για οφειλές νομικών προσώπων που δεν καλύπτονται από ειδικά προνόμια.

Γ. Επιπλέον, ο νόμος παρέχει προνοίες στήριξης για τα ευάλωτα νοικοκυριά που ρυθμίζουν τις οφειλές τους. Έτσι, η κρατική επιδότηση παρέχεται για τα δάνεια 1ης κατοικίας για περίοδο πέντε ετών.

Στην περίπτωση που ο οφειλέτης χρωστάει σε πολλαπλούς πιστωτές ή το συνολικό χρέος του ανήκει σε έναν ιδιώτη πιστωτή πάνω από το 90%, ή τα συνολικά του χρέη είναι μικρότερα από 10.000 ευρώ, τότε πρέπει να ρυθμίσει τα χρέη του απευθείας με τους πιστωτές του, χρησιμοποιώντας διαφορετικά εργαλεία, όπως περιγράφονται παραπάνω.

Σκοπός

1.        Η ρύθμιση των οφειλών έτσι ώστε να αποφεύγεται η απώλεια της περιουσίας του οφειλέτη.

2.        Η αναδιάρθρωση στοχεύει στη βιώσιμη λειτουργία των επιχειρήσεων και το αξιόχρεο των φυσικών προσώπων.

Ποιά τα οφέλη ρύθμισης οφειλών;

Έκδοση αποδεικτικού φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

Έως 240 δόσεις για οφειλές προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αναστολή αυτοδικαίως των μέτρων ατομικής και συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του οφειλέτη (π.χ. πλειστηριασμοί και κατασχέσεις ή κήρυξη πτώχευσης), υπό τον όρο τήρησης της ρύθμισης.

Επιδότηση δόσης δανείων ευάλωτων νοικοκυριών με υποθήκη / προσημείωση στην 1η κατοικία, ύψους έως 210 ευρώ μηνιαίως για 5 έτη.

Δυνατότητα διαγραφής βασικής οφειλής, τόκων, προστίμων & προσαυξήσεων

Ποιός μπορεί να κάνει αίτηση στο μηχανισμό;

Οι επιλέξιμοι για αίτηση στον μηχανισμό περιλαμβάνουν όλους τους οφειλέτες, είτε είναι νομικά είτε φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων ατόμων που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα ή ελεύθερο επάγγελμα.

Ενδεικτικά:

Ελεύθεροι επαγγελματίες
Ατομικές επιχειρήσεις
Μισθωτοί
Δημόσιοι υπάλληλοι
Αγρότες
Προσωπικές ή κεφαλαιουχικές εταιρείες

Οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού περιλαμβάνουν:

Το σύνολο των οφειλών προς τους πιστωτές πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ, ενώ τουλάχιστον το 90% των συνολικών οφειλών δεν πρέπει να οφείλεται σε έναν χρηματοδοτικό φορέα.

Ο οφειλέτης δεν πρέπει να έχει υποβάλει αίτηση ή να υπαχθεί σε διαδικασίες εξυγίανσης, πτώχευσης, εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών βάσει προηγούμενων νόμων, ή να έχει παραιτηθεί έγκαιρα από τις παραπάνω διαδικασίες.

Ο οφειλέτης δεν πρέπει να έχει υπαχθεί στη διαδικασία ειδικής διαχείρισης του άρθρου 68 του ν.4307/2015.

Ο οφειλέτης πρέπει να έχει εξυπηρετούμενες ή ενήμερες οφειλές προς το σύνολο των πιστωτών του, αλλά να επικαλείται γεγονότα που να οδηγούν σε τουλάχιστον 20% επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης.

Ο οφειλέτης (φυσικό πρόσωπο ή διαχειριστές νομικού προσώπου) δεν πρέπει να έχει καταδικαστεί για αδικήματα όπως φοροδιαφυγή ή νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες ενέργειες.

Ο οφειλέτης δεν πρέπει να έχει τεθεί σε λύση ή εκκαθάριση.

Μπορούν να ρυθμιστούν οι παρακάτω οφειλές προς τους εξής πιστωτές:

·       Οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς (Πιστωτικά Ιδρύματα κλπ)
·       Οφειλές προς το Δημόσιο
·       Οφειλές προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης

Δεν ρυθμίζονται οι εξής βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο:

Οφειλές υπέρ τρίτων, όπως οφειλές προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.).

Απαιτήσεις από ανακτήσεις κρατικών ενισχύσεων κλπ.

Οφειλές από τελωνειακούς δασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποτελούν έσοδό της και αποδίδονται στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, καθώς και οφειλές προς αλλοδαπό Δημόσιο.

Οφειλές που έχουν ρυθμιστεί βάσει διατάξεων εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, είτε είναι εν ισχύ είτε προγενέστερες.

Επίσης, δεν προβλέπεται η ρύθμιση οφειλών προς άλλους πιστωτές, όπως προμηθευτές.

Με την επίτευξη σύμβασης αναδιάρθρωσης, διασφαλίζονται τα ακόλουθα:

Αποτρέπεται η επιτάχυνση της αναγκαστικής εκτέλεσης από κάθε πιστωτή που έχει καταχωρηθεί, και αυτόματα αναστέλλονται τα μέτρα ατομικής ή συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του οφειλέτη για οποιαδήποτε απαίτηση που έχει ρυθμιστεί. Επίσης, αναστέλλεται η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης που είναι ήδη σε εξέλιξη για οποιαδήποτε απαίτηση που έχει ρυθμιστεί.

Σε σχέση με το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης:

παρέχεται αποδεικτικό φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας
αναστέλλεται η ποινική δίωξη για το αδίκημα μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο και τρίτους
επιβάλλεται η αυτοδίκαιη κατάργηση προηγούμενων ρυθμίσεων για τις οφειλές που υπάγονται στη σύμβαση αναδιάρθρωσης
αναστέλλεται η παραγραφή των ρυθμιζόμενων οφειλών κατά τη διάρκεια ισχύος της ρύθμισης.

Νέος εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών «ανώσα» για χιλιάδες οφειλέτες

Από την 1η Φεβρουαρίου 2024, εφαρμόστηκε ένας νέος εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, σύμφωνα με τον νόμο Ν.4611/2019. Με αυτόν τον μηχανισμό, ο οφειλέτης που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να χάσει το σπίτι του σε πλειστηριασμό θα μπορεί να εισέλθει στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού και να αναστείλει την εξέλιξή του. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να καταβάλει μια προκαταβολή που αντιστοιχεί στο 10% του συνολικού χρέους.

Επιπλέον, ο αλγόριθμος του εξωδικαστικού μηχανισμού θα αλλάξει, με το ύψος της ρυθμιζόμενης οφειλής από δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση να μειώνεται κατά έως και 28%. Επιπλέον, προβλέπεται “κούρεμα” προστίμων και προσαυξήσεων κατά 83 έως 85%, με το επιτόκιο να μειώνεται στο 3% για τρία χρόνια για όλους. Ο αριθμός των δόσεων για τα χρέη προς το Δημόσιο θα παραμείνει στις 240, ενώ για δάνεια, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μπορεί να φτάσει τις 420 δόσεις.

Μια σημαντική αλλαγή είναι η αυτόματη αποδοχή της πρότασης αναδιάρθρωσης του χρέους για τον ευάλωτο οφειλέτη, υπό την προϋπόθεση ότι αυτός επιβεβαιώνει την κατάστασή του ως ευάλωτος οφειλέτης. Ο ευάλωτος οφειλέτης πρέπει να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις σχετικά με το ετήσιο εισόδημά, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των 24.000 ευρώ, και την αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του, η οποία δεν υπερβαίνει το συνολικό χρηματικό ποσό των 180.000 ευρώ.